Over ons

Elvira van der Sluis:

- professeur de français

- formatrice TV5monde

Mijn naam is Elvira van der Sluis. Ik heb jarenlang Franse les gegeven in de bovenbouw van de havo en het vwo; voor en na mijn docentenperiode ben ik werkzaam geweest in het bedrijfsleven. Nu ben ik de trotse eigenaar van Taaldolfijn. Taaldolfijn biedt volledig virtuele cursussen Frans aan op alle niveaus voor bedrijfsleven, particulieren en scholen. De cursussen zijn gemaakt in het onderwijssysteem Moodle en in deze cursussen wordt veel audiovisueel lesmateriaal gebruikt, waardoor u een complete onderdompeling in de Franse taal ondergaat. 

Ik heb Franse Letteren gestudeerd aan de universiteit van Avignon in Zuid-Frankrijk. Na zes jaar Frans op het gymnasium kon ik me aardig redden in het Frans, deed ik via de ambassade toelatingsexamen voor de Franse universiteit waarvoor ik zonder problemen slaagde.  Op de voorlichtingsbijeenkomst op de universiteit verstond ik echter vrijwel niks...... Ik was de enige buitenlandse... Ik richtte me tot een medestudente en alles is goed gekomen. Binnen drie maanden sprak ik vloeiend en accentloos Frans, verstond ik alles en droomde ik zelfs in het Frans. Een echte onderdompeling dus, want internet stond nog in de kinderschoenen, e-mail, WhatsApp, een mobiele telefoon had ik allemaal niet tot mijn beschikking net zo min als Nederlanders om me heen. 

Dit principe van onderdompeling en het resultaat ervan is me altijd blijven fascineren. Natuurlijk was ik jong, had ik een talenknobbel en zat ik in een compleet Frans(talige) omgeving. Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat alleen onderdompeling ervoor zorgt dat u een taal gaat beheersen. Onze kennis van het Engels is daar een goed voorbeeld van. We wonen in Nederland, we spreken Nederlands, maar van jongs af aan horen we Engelse liedjes op de radio, zien we Engelse en Amerikaanse films die ondertiteld zijn en waarbij we dus continu Engels horen. Al heel jong leren we Engels op de basisschool en onze I-pad kinderen weten van heel veel Engelse termen uit hun spelletjes niet de Nederlandse vertaling terwijl ze alles wel perfect begrijpen. 

Met Taaldolfijn heb ik allerlei virtuele Franse omgevingen gecreëerd met daarin doorlopende leerlijnen verwerkt zodat de cursist zich in Frankrijk waant en zich daar moet redden, maar wel alle nodige handvatten krijgt om zich te redden en om op een natuurlijke manier te leren. Al voor ik Taaldolfijn daadwerkelijk op heb gezet, heb ik contact opgenomen met de de Franse TV zender en site TV5monde. TV5monde werd direct enthousiast van mijn project en heeft mij van het begin af aan gesteund. Zij zijn er net als ik van  overtuigd dat een virtuele omgeving de ideale manier is om Frans te leren. In juli 2017 heb ik het certificaat formatrice TV5monde behaald en ben ik bevoegd om trainingen te geven aan docenten Frans om hun lessen zo goed mogelijk te vullen met interactieve audiovisuele leermiddelen, waarvan alle door TV5monde beschikbaar gestelde audiovisuele documenten met bijbehorende oefeningen gratis toegankelijk zijn..

Taaldolfijn Elvira van der Sluis
    
Telefoon 06-22614934
E-mail info@taaldolfijn.nl

 Frans in Frankrijk vanaf uw luie stoel in Nederland of waar ook ter wereld!

Laatste wijziging: zondag, 26 november 2017, 14:27