Ervaringen Elvira van der Sluis

Elvira van der Sluis Taaldolfijn Frans leren

Bonjour,
Welkom op de site van de virtuele leeromgeving van Taaldolfijn.

De persoon achter Taaldolfijn ben ik, Elvira van der Sluis. Dankzij mijn jarenlange ervaring als Franstalige Export Sales Manager en als docent Frans voor de bovenbouw van het HAVO en VWO, weet ik als geen ander wat er allemaal fout gaat als Nederlanders Frans leren. 

Mijn missie is om een brede groep mensen echt Frans te leren spreken en verstaan zoals een echte Fransman of Française. Mijn doel is tevens de Franse taal te promoten. We kunnen namelijk echt nog niet zonder, hoe graag sommige mensen het misschien ook zouden willen. Frans is voor de gemiddelde Nederlander onbekend, op zijn best is het een licht trauma van school, en daarom is Frans vaak onbemind. Zelfs door het bedrijfsleven wordt het belang van goed Frans spreken onderschat hetgeen gewoon omzet kost. 

Frans is goed te leren, maar dan wel op de juiste manier. 

Mijn eigen ervaringen vormen de basis voor de Taaldolfijn lesmethode. Ik deed destijds toelatingsexamen op de Franse ambassade om Franse Letteren te kunnen gaan studeren aan de universiteit in Frankrijk. Ik slaagde ik met vlag en wimpel. Drie maanden later luisterde ik als enige buitenlandse student op de letterenfaculteit van Avignon naar de welkomstspeech voor nieuwe studenten. Ik begreep vrijwel niets en ik vroeg me af of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Echter, na drie maanden in een compleet Franse omgeving sprak en begreep ik de Franse taal zoals mijn (Franse) studiegenoten. Ik begreep nu dat ik in Nederland perfect Frans had leren lezen en schrijven. Niemand had mij echter ooit verteld dat er een enorm verschil bestaat tussen het geschreven en gesproken Frans. Dat merkte ik pas toen ik daadwerkelijk onder de Fransen kwam en niet meer naar het Nederlands of Engels kon overschakelen.  

Je kan natuurlijk niet verwachten dat iedereen een paar maanden naar Frankrijk gaat om daar onder de Fransen de taal te leren. Toch wilde ik dat met mijn lesmethode zoveel mogelijk benaderen en dat is gelukt.
Met de huidige beschikbare computer techniek en het internet kan een virtuele werkelijkheid worden gecreëerd. Een digitaal gesimuleerde en geanimeerde wereld op je laptop, Smartphone, tablet of desk top. Studeren in Franrijk dus wanneer je maar wilt. Maar dan thuis vanuit je luie stoel of op vakantie aan het zwembad. Het enige dat je nodig heb is wifi of een vaste internetverbinding.

Als je inlogt op de virtuele leeromgeving van Taaldolfijn,  hoor je direct alleen het echte Frans, zelfs als je nog nooit één letter Frans hebt geleerd. Het echte Frans is net als het Nederlands soms snel, soms langzaam, soms duidelijk, soms slecht gearticuleerd, soms met een regionaal accent. In veel gevallen is het net zo erg als je ervaring in Frankrijk: snel, onverstaanbaar en met accent. Dat is echter wel het Frans dat je vaak in Frankrijk tegenkomt. En daarom train je dat vanaf dag één. Je leert het verstaan en - nog leuker - je leert het spreken. Op de home pagina van de site www.fransconversatie.nl  hebben we al een tipje van de sluier opgelicht over de lesmethode. Nieuwsgierig geworden naar de les? Boek dan nu je proefles!
Voor alle informatie over ons bedrijf, cursussen, talen en mogelijkheden verwijs ik je door naar onze informatie sites:
À bientôt!
Laatste wijziging: maandag, 17 augustus 2020, 10:03